KLUTTO
Teknoloji Transfer Ofisi

Klutto Tarafından "üretimde Süreklilik: Kobi'lerde Verimlilik" Etkinliği Gerçekleştirildi

06/05/2015 17:17:44 - 06/05/2015 17:17:44 - 27532 Okunma

Verimlilik Haftası kapsamında Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kırklareli İl Müdürlüğü, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdarisi Başkanlığı (KOSGEB) Kırklareli Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve Enerji Verimliliği Derneği’nin katkılarıyla 05/05/2015 tarihinde "Üretimde Süreklilik:KOBİ'lerde Verimlilik" başlıklı etkinlik gerçekleştirildi.

Kayalı Kampüsü 2. Derslik 1No’lu Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğe; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Ziya ÇETİNTAŞ, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdarisi Başkanlığı (KOSGEB) Kırklareli Hizmet Müdürü Hasan Tarık ALTUNTAŞ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kırklareli İl Müdürü Muzaffer AKGÜL, Enerji Verimliliği Derneği Kırklareli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Turhan ALTINTEL, Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Bahtiyar DURSUN, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ, insanlığın yeni yol ve yöntemlerle bütün faaliyetlerinde verimliliği aradığına işaret ederek verimliliğin çok az konuşulup çok az dikkate alındığının altını çizdi. Daha az kaynak kullanarak daha çok kaliteli mal ve hizmet üretmenin aslında verimlilik olduğunu belirten Prof. Dr. AYKAÇ; “Zaman ve kaynaklar sınırlı olduğu için daha az zaman ve kaynak kullanarak daha büyük işler yapmak, daha çok ve daha kaliteli mal ve hizmet üretmek durumundayız. İnsan ve emek verimliliği, verimliliğin en önemli unsurlarındandır. Biz, daha bilgili, daha tecrübeli, daha yetkinlikleri gelişmiş işgücüne, insan kaynağına ne zaman ve nasıl kavuşabiliriz sorusunu sormalıyız. Buna çok ihtiyacımız var. Toplumumuz şöyle bir paradoksla karşı karşıya bulunuyor: Hayat standartlarımız, beklentilerimiz ve taleplerimiz olarak gelişmiş ülkelerin standartlarını istiyoruz. Gelişmiş ülkelerinin insanlarının sahip oldukları standartları hatta onlardan daha yüksek bir hayat standardına ulaşmayı ve o standartta yaşamayı istiyoruz.  Ancak soruyu sormamız lazım. Acaba bizim emek verimliliğimiz ne kadardır? Her alanda çalışanlarımız gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında ne kadar verimlidir? Çalışılan saat başına ne kadar kaliteli mal ve hizmet üretiyoruz? Bu soruları iyi analiz etmemiz gerekiyor” dedi.

Ülkemizin cari açığının artmasının en önemli sebeplerinden birisinin enerjide dışa bağımlık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Mustafa AYKAÇ, enerjiyi verimli kullanıp israfı önlemek gerektiğine dikkati çekerek bu konudaki duyarlılıkların ve farkındalıkların artmasında büyük fayda bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. AYKAÇ, konuşmasına şöyle devam etti: “Tek tek kişilerin yapamayacakları dikkatlerden kaçabilecek noktaları kamuoyunun, daha yaygın bir kitlenin dikkatine sunmak farkındalığını ortaya çıkarmak, onları uyarmak konusunda üniversiteye büyük görevler düşüyor. Üniversite olarak bizim bu görevi çok iyi yerine getirmemiz gerekiyor. Bizler bu konuda Kırklareli’mizde bütün kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla el birliği içerisindeyiz, gönül birliği içerisindeyiz. Her zaman beraber olduk. Her zaman beraber oluyoruz. Bu, Üniversitemiz adına çok sevindirici bir husustur. Bunu burada bütün başkanlarımız ve müdürlerimizin huzurunda ifade etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Onlarla ne zaman birlikte iş yapmaya kalkıştığımızda her zaman onları yanımızda gördük. Sıcak ve destekleyici tavırlarıyla hep bizim yanımızda olduklarını gördük. Ben, üniversite olarak bu tür faaliyetlerimizin artmasını ve bu konuda çalışan arkadaşlarımızın çabalarını arttırmalarını temenni ediyorum. Gerek kişisel proje ya da makale yazımı, rapor yazımı suretiyle gerekse birlikte yapılacak projelerle bu faaliyetlerimizi inşallah çeşitlendirelim ve arttıralım diyorum. Bundan sonra da inşallah birlikte daha nice güzel faaliyetlere imza atacağız. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.”

Rektörümüz Prof. Dr. AYKAÇ’ın konuşmasının akabinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Verimlilik Haftası Tanıtım Filmi” gösterildi.

Sonrasında Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Çalışma Grubu TR21 Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Zafer Ömer ÖZDEMİR; Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Çalışma Grubu ve verimlilik arayışı neticesinde sanayide başlayan ARGE ve inovasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kırklareli İl Müdürü Muzaffer AKGÜL ise; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatı olarak Ülkemizde verimliliğe dayalı bir büyüme ve kalkınma modeli çerçevesinde her alanda yenilikçi, hızlı, kaliteli ve bilimsel yaklaşımlarla mal ve hizmet üretiminin yolunu açmaya çalıştığını vurgulayarak bu amaçla her alanda verimlilik bilgi ve bilincinin artırılmasını, işletmelerin ve kurumların buna göre yeniden yapılandırılmasını verimlilik arttırıcı bir sürdürülebilir kalkınmayı güçlendirici program ve projelerin yaygınlaştırılmasını ve teknolojik altyapının ve işgücünün niteliğinin geliştirilmesini verimlilik odaklı kalkınma hedeflerinin başlıca unsurları olarak gördüklerini dile getirdi. Her yıl düzenli olarak gerçekleştirdikleri “Verimlilik Haftası” etkinlikleriyle verimlilik farkındalığının geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerine değinen AKGÜL, nihai amaçlarının Ülkemizde verimliliğin yaşamın her alanında temel felsefe olması olduğunu bildirdi.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdarisi Başkanlığı (KOSGEB) Kırklareli Hizmet Müdürü Hasan Tarık ALTUNTAŞ da konuşmasında müdürlükleri tarafından KOBİ’lere verilen “Enerji Verimliliği Desteği” hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Bu desteğin aylık 50 bin kilowatt saat yıllık ise 600 bin kilowatt saat enerji tüketen KOBİ’lere verildiğini söyleyen ALTUNTAŞ, işletmelere verimlilik konusunda yapacakları çalışmalar için KOSGEB olarak 50 bin TL destek sunduklarını belirtti.

Sanofi Grubu’nun Avrupa eşdeğer ilaç kuruluşu Zentiva Sağlık Ürinleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yalın Yönetim Lideri Zafer KARABACAK ise; “Zentiva Fabrikalarında Verimlilik” başlıklı sunumunda “yalın verimlilik” kavramı üzerinde durdu. Yalın verimlilik çalışmaları neticesinde Lüleburgaz fabrikalarındaki makinalarda gerçekleştirilen iyileştirme çalışmalarını anlatan KARABACAK, bu sayede daha verimli, daha güvenli ve daha mutlu bir çalışma ortamına kavuştuklarını aktardı.  

 

Son konuşmacı Enerji Verimliliği Derneği Kırklareli Şubesi Genel Sekreteri Özlem DİRİCAN da dernekleri bünyesinde enerji verimliliği konusunda hayata geçirdikleri projeler ile devam eden; evlerde elektrikli ürün kullanımında enerji tüketiminin azaltılması, çocuklarda enerji verimliliği konusunda farkındalık oluşturulması, sanayi alanında enerji verimliliğine katkı sağlanması ve ulaşımda tasarruf ekonomide kazanç adlı proje çalışmaları kapsamında yürüttükleri faaliyetleri slayt eşliğinde dinleyicilerle paylaştı.

 

https://www.youtube.com/watch?v=S-I8FlA4dRY

 

"Üretimde Süreklilik: KOBİ'lerde Verimlilik" Etkinliği Gerçekleştirildi

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.