Tübitak 3501-Kariyer Geliştirme Programı Çağrısı

11/06/2015 10:16:28 - 11/06/2015 10:16:28 - 36016 Okunma

TÜBİTAK; 3501-Kariyer Geliştirme Programı kapsamında proje desteği vererek kariyerlerine yeni başlayan doktora derecesini almış akademisyenler teşvik edilmektedir.

2015 yılı için, TÜBİTAK 3501-Kariyer Geliştirme Programı destek üst limiti (Burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ), Kurum hissesi ve yurtdışı araştırmacı giderleri hariç) yıllık bütçe sınırlaması olmaksızın 225.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu program kapsamında proje önerileri en fazla 36 aya kadar desteklenebilmektedir. Çevrimiçi müracaatlar 15/07/2015 tarihinde başlayacak olup, 04/09/2015 saat 17:30’a kadar devam edecektir.

Proje yürütücüsünün;

• Başvuru tarihinden önce doktora/sanatta yeterlilik/tıpta uzmanlık derecesine sahip olması (Bu koşul eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışanları da kapsamaktadır.),
  • Doktora/tıpta uzmanlık/sanatta yeterlilik derecesinin alındığı tarihi izleyen 7 yıl içinde başvuruda bulunması, (Örneğin, 2015 yılında proje yürütücüsü olarak başvuru yapacak kişinin doktora derecesini aldığı tarih 01.01.2008'den daha önce olamaz.)
  • Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık derecesinin alındığı kurum/kuruluştan farklı ve Türkiye’de yerleşik olan bir kurum/kuruluşta kadrolu olarak çalışıyor olması
  • Doçent ve üstü akademik unvana sahip olmaması,
  • Daha önce TÜBİTAK’tan KARİYER desteği almamış olması,
  • Projeyi öneren kuruluşun kadrolu personeli olması,

gerekmektedir.

Proje ekibinde yer alacak araştırmacı veya danışmanların (***);

• Üniversite personeli olmaları durumunda, doktora/tıpta uzmanlık/sanatta yeterlilik derecesine sahip olmaları gerekmektedir. (Bu koşul eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışanları da kapsamaktadır.)
  • Kamu kuruluşları veya özel kuruluşlarda çalışmaları durumunda, en az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları yeterlidir.

Proje yürütücüsü, projeyi öneren kuruluşun kadrolu personeli olmak zorundadır.

Akademik unvanı profesör olan kişiler projede araştırmacı olarak yer alamazlar, fakat danışman olabilirler.

Proje yürütücüsü ve araştırmacıların (yurt dışı araştırmacılar hariç) Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet etmeleri gerekir. (Yabancı uyruklu bir kişi Türkiye sınırlarındaki bir kurum/kuruluşta görev yapmak koşulu ile projede yürütücü/araştırmacı olarak görev alabilir.

Projedeki katkı oranı %10’un altında olan kişiler araştırmacı olarak görev alamazlar.

Herhangi bir kuruluşta çalışmayan emekliler, PTİ almamak şartıyla proje ekibinde araştırmacı veya danışman olarak görev alabilirler. Emeklilerin, proje yürütücüsü olarak görev alabilmeleri için mutlaka herhangi bir kuruluşta tam zamanlı olarak çalışıyor olmaları gerekmektedir.

Bir projede danışman yer alabilmesi için projenin özel uzmanlık gerektiren konu ya da konularının olması ve bu hususun proje önerisinde gerekçeli olarak belirtilmesi gerekir. Bir projede görev alacak danışman sayısı o projedeki özel uzmanlık gerektiren konu sayısı ile sınırlıdır.

Türkiye'deki yüksek öğretim kurumlarında lisans ve lisansüstü eğitimlerine devam eden araştırmacılar proje ekibinde yer alabilirler.

Lisans bursiyerlerinde aranan koşullar:

• Herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmama,
  • Türkiye’de kurulu bir yükseköğretim kurumunun lisans programında 3. sınıf ve üzeri öğrencisi olmak,
  • Üniversitenin not sistemi esas olmak üzere, hazırlık hariç önceki yılların ağırlıklı genel not ortalamasının en az 4 üzerinden 2,5 veya 100 üzerinden 65 olması veya bölümünde hazırlık sınıfı hariç önceki yıllara ait ağırlıklı genel not ortalamasında ilk %20 lik dilime girilmiş olması.
  • Bir projede aynı anda en fazla 2 (iki) lisans öğrencisi bursiyer olarak yer alabilir.
  • Bursun devamlılığı için başlangıçtaki şartlar aranmaz. Ancak öğrencinin sınıfta kalması durumunda bursu kesilir.

Doktora Sonrası Araştırmacı bursiyerlerinde aranan koşullar:

• Doktoralı olup herhangi bir kurum/kuruluşta çalışmama,
  • 40 yaşını doldurmamış olma,
  • Doktora/tıpta uzmanlık derecesinin alındığı tarih ile ilgili programın son başvuru tarihi arasında kalan sürenin 5 yıldan fazla olmaması.

Müracaatlar; http://ardeb-pbs.tubitak.gov.tr/ adresinden yapılmaktadır.
Çevrimiçi müracaatların gerçekleştirilmesinden itibaren en geç 18/09/2015 saat 17:30’a kadar basılı kopya olarak gönderilmesi gereken belgelerin TÜBİTAK-Araştırma Destek Programları Başkanlığı Tunus Cad. No:80 06100 Kavaklıdere-ANKARA adresine iletilmesi gerekmektedir.

Program ile ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz;

Başvuru Formları

• Başvuru Formu (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi gereken belge)
  • Başvuru Formu EK-1 Kaynaklar (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi gereken belge)
  • Başvuru Formu EK-2 Bütçe ve Gerekçesi (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi gereken  belge)