- Anasayfa
- Sayfalar
- TÜBİTAK-2548 Kırgızistan Ulusal Bilimler Akademisi (NAS KR) ile İkili İşbirliği Programı Proje Çağrısı
26/03/2015 21:37:11 - 26/03/2015 21:37:11 - 33020 Okunma
TÜBİTAK tarafından yayınlanan ilana göre;
TÜBİTAK ile Kırgızistan Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi (National Academy of Sciences of the Kırgız Republic - NAS KR) arasında 2014 yılında imzalanan Bilim ve Teknoloji Alanında İşbirliği Protokolü uyarınca, ortak araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) projeleri desteklenecektir.
Ortak Ar-Ge projesi önermek isteyen Türk bilim insanlarının, projeyi birlikte gerçekleştireceği, Kırgız bir araştırma kuruluşunda çalışan araştırmacı(lar) ile “proje ortağı” olarak anlaşmaları gerekmektedir.
Ortak projeler 2 yılı aşmayacak şekilde olmakta, projeler bilim insanı ve bilgi değişimi yoluyla uygulanmaktadır. Proje öneri formu doldurulurken proje kapsamında yapılacak çalışma ziyaretlerinin sayı ve süresinin ayrıntılı ve gerekçeli olarak belirtilmesi gerekmektedir.
Projeye başvuru için son tarih 24 Nisan 2015'tir.
Programa dahil olan araştırmacılar için sunulan imkanlar şu şekildedir;
Türkiye’ye gelen Kırgız bilim insanları/uzmanlar için:
- Bir üniversite misafirhanesinde veya eşdeğerinde ücretsiz konaklama,
- 20 Euro/gün (Türk Lirası karşılığı)
Kırgızistan’a giden Türk bilim insanları/uzmanlar için:
- Bir üniversite misafirhanesinde veya eşdeğerinde ücretsiz konaklama,
- 10 Euro/gün (Kırgız Somu karşılığı)
İkili işbirliği projelerinde, yurt dışı seyahat desteğinin yanı sıra, Türk tarafına, TÜBİTAK tarafından ayrıca araştırma desteği de verilebilmektedir.
Söz konusu işbirliği çerçevesinde TÜBİTAK’a proje önerisi sunmak isteyen araştırmacıların,http://uidb-pbs.tubitak.gov.tr/ internet adresinde yer alan 2548 kodlu programa başvuruda bulunarak, gerekli dokümaları, ilgili adreste belirtilen TÜBİTAK birimine iletmeleri gerekmektedir. Başvuru belgelerine verilmiş olan internet adresinden ulaşılmaktadır.
Başvuru için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir;
SADECE SEYAHAT DESTEĞİ TALEP EDİLMESİ DURUMUNDA
- Başvuru Formu
- Türk ve yabancı proje ekibinin özgeçmişleri (Türk ekipteki yürütücü, araştırmacı ve danışmanların özgeçmişleri ARBİS kayıtları doğrultusunda sistem tarafından oluşturulmaktadır. Yabancı ekipteki yürütücü, araştırmacı ve danışmanların özgeçmişleri ise başvuru sahibi tarafından elektronik başvuru sistemine yüklenmelidir.)
- Daha önce sunulmuş olan projeler için Proje Önerisi Değişiklik Bildirim Formu (Elektronik başvuru sistemine girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından oluşturulan belge)
- Feragat Formu (Eğer gerekli ise) (İlgili kişiler tarafından imzalandıktan sonra basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)
- Etik Kurul Belgesi (Eğer gerekli ise) (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi ve ayrıca aslının, basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)
- Yasal/Özel İzin Belgeleri (Eğer gerekli ise) (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi ve ayrıca aslının, basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)
- Destek Mektupları (Eğer gerekli ise) (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi ve ayrıca aslının, basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)
- TÜBİTAK Başkanlık Onay Yazısı (Proje ekibinde TÜBİTAK Merkez/Enstitülerinden yürütücü/araştırmacı/danışman bulunması halinde)
- Ticaret Sicil Gazetesi (Özel kuruluşlar için) (Basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)
- Oda Sicil Kayıt Sureti (Özel kuruluşlar için) (Basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)
- İmza Sirküleri (Özel kuruluşlar için) (Basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)
- Yetki Belgesi (Özel kuruluşlar için Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden alınmalıdır) (Basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar Kurumumuza gönderilmesi gereken belge)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SEYAHAT DESTEĞİNİN YANISIRA ARAŞTIRMA DESTEĞİ DE TALEP EDİLMESİ
DURUMUNDA
- Başvuru Formu (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi gereken belge)
- Başvuru Formu EK-1: Kaynaklar (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi gereken belge)
- Başvuru Formu EK-2: Bütçe ve Gerekçesi (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi gereken belge)
- Elektronik Başvuru Çıktısı (Elektronik başvuru sistemine girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından oluşturulan ve elektronik başvurunun tamamlanmasından sonra çıktısı alınarak, ilgili kişiler tarafından imzalandıktan sonra basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar TÜBİTAK'a gönderilmesi gereken belge)(Kabul ve Taahhüt Beyanları sayfaları ile Hak Sahipliği Beyan Formu)
- TÜBİTAK Bütçe Tablosu (Bu tablo başvuru esnasında istenmemekte, bilimsel değerlendirmeyi geçen proje önerileri için, kararın başvuru sahibine iletildiği tarihten itibaren 1 hafta içinde ilgili Gruba iletilmesi gerekmektedir)
- Türk ve yabancı proje ekibinin özgeçmişleri (Türk ekipteki yürütücü, araştırmacı ve danışmanların özgeçmişleri ARBİS kayıtları doğrultusunda sistem tarafından oluşturulmaktadır. Yabancı ekipteki yürütücü, araştırmacı ve danışmanların özgeçmişleri ise başvuru sahibi tarafından elektronik başvuru sistemine yüklenmelidir.)
- Daha önce sunulmuş olan projeler için Proje Önerisi Değişiklik Bildirim Formu (Elektronik başvuru sistemine girilen bilgiler doğrultusunda sistem tarafından oluşturulan belge)
- Feragat Formu (Eğer gerekli ise) (İlgili kişiler tarafından imzalandıktan sonra basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar TÜBİTAK'a gönderilmesi gereken belge)
- Etik Kurul Belgesi (Eğer gerekli ise) (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi ve ayrıca aslının, basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar TÜBİTAK'a gönderilmesi gereken belge)
- Yasal/Özel İzin Belgeleri (Eğer gerekli ise) (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi ve ayrıca aslının, basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar TÜBİTAK'a gönderilmesi gereken belge)
- Destek Mektupları (Eğer gerekli ise) (Elektronik başvuru sistemine yüklenmesi ve ayrıca aslının, basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar TÜBİTAK'a gönderilmesi gereken belge)
- Proforma Faturalar (Eğer gerekli ise)
- Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklulara PTİ ödenebileceğine dair onay belgesi (Proje ekibinde Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu yürütücü / araştırmacı bulunuyorsa)
- TÜBİTAK Başkanlık Onay Yazısı (Proje ekibinde TÜBİTAK Merkez/Enstitülerinden yürütücü/araştırmacı/danışman bulunması halinde)
- Ticaret Sicil Gazetesi (Özel kuruluşlar için) (Basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar TÜBİTAK'a gönderilmesi gereken belge)
- Oda Sicil Kayıt Sureti (Özel kuruluşlar için) (Basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar TÜBİTAK'a gönderilmesi gereken belge)
- İmza Sirküleri (Özel kuruluşlar için) (Basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar TÜBİTAK'a gönderilmesi gereken belge)
- Yetki Belgesi (Özel kuruluşlar için Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden alınmalıdır) (Basılı kopya belgelerle birlikte son başvuru tarihine kadar TÜBİTAK'a gönderilmesi gereken belge)
Projenin değerlendirmeye alınabilmesi için Başvuru Formu; Arial 9 yazı tipinde hazırlanmalı, EK-1 ve EK-2 hariç 20 sayfayı geçmemelidir.
ORTAK PROJE ÖNERME VE DESTEKLEME KOŞULLARI
- Ortak araştırma projesi önermek isteyen Türk bilim insanlarının, projeyi birlikte gerçekleştirecekleri Arnavut araştırmacı(lar) ile "proje ortağı" olarak anlaşmaları gerekmektedir.
- Türkiye'deki proje ortaklarının proje başvurularını elektronik başvuru sistemi üzerinden incelenmek üzere TÜBİTAK'a, Arnavut proje ortaklarının ise ARTI'den temin edecekleri proje öneri formunu doldurarak anılan kuruluşa teslim etmeleri gerekmektedir. Tek taraflı başvurular kabul edilmemektedir.
- TÜBİTAK ve ARTI kendilerine iletilen proje önerilerini kendi iç prosedürlerine göre incelenmekte ve değerlendirilmektedir. Değerlendirme bilimsel yeterlilik esasına göre yapılmaktadır. Her iki kuruluş incelenen proje önerileri hakkındaki kararlarını birbirlerine bildirmekte, iki tarafça da uygun bulunan projeler desteklenmektedir.
- Projeler bilim insanı ve bilgi değişimi yoluyla uygulanmaktadır. Bu nedenle, proje kapsamında karşılıklı talep edilen araştırmacı değişimi süre ve sayısının ayrıntılı ve gerekçeli olarak belirtilmesi gerekmektedir.
- Projeler kapsamında yapılacak bilim insanı değişimlerinde Kabul Eden Taraf konaklama ve yeme-içme masraflarını üstlenmekte, Gönderen Taraf ise uluslararası seyahat masraflarını karşılamaktadır. Buna göre Türkiye'ye gelen Arnavut araştırmacılara üniversite misafirhanesi düzeyinde konaklama masrafları ve ayrıca yeme içme masraflarını karşılamak üzere 20 Euro karşılığı TL gündeliği TÜBİTAK tarafından ödenir.
- Proje bütçesi;
- Sadece seyahat desteği talep edilmesi durumunda sadece uluslararası seyahat masrafını içerir.
- Seyahat desteğinin yanısıra araştırma desteği de talep edilmesi durumunda;
- Uluslararası Araştırma projeleri destek üst limiti (Burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve Kurum hissesi hariç) 360.000 TL’dir.
- Makine-teçhizat taleplerinin toplam bütçe ile dengeli olması gözetilir.
- Altyapı oluşturmaya yönelik olan projeler desteklenmez.
- Projede görev alma limitleri: Uluslararası projelerde görev alabilmeye ilişkin herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
- Proje süresi: Proje süresi en fazla 24 aydır.
Proje ekibinde yer alacak yürütücü, araştırmacı veya danışmanların;
- Üniversite personeli olmaları durumunda, doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık derecesine sahip olmaları gerekmektedir. (Bu koşul eğitim ve araştırma hastanelerinde çalışanları da kapsamaktadır.)
- Kamu kuruluşları veya özel kuruluşlarda çalışmaları durumunda, en az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları yeterlidir.
Türkiye’deki yüksek öğretim kurumlarında lisans ve lisansüstü (Yüksek Lisans ve Doktora) eğitimlerine devam etmekte olan "öğrenciler" veya öğrenci statüsündeki "Araştırma Görevlileri" ile doktora sonrası araştırmacılar bursiyer olarak proje ekibinde yer alabilirler.
Bursiyerlik ve başvuru koşulları ile ilgili diğer hususlara aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz;
http://www.tubitak.gov.tr/tr/kurumsal/uluslararasi/ikili-proje-destekleri/2548/icerik-kimler-projede-yer-alabilir
Proje ile igili detaylı bilgi için tıklayınız.
TÜBİTAK Kırgızistan Ulusal Bilimler Akademisi (NAS KR) ile İkili İşbirliği Programı Proje Çağrısı