- Anasayfa
- Sayfalar
- Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) ile İkili İşbirliği Programı Proje Çağrısı
29/12/2015 09:28:15 - 29/12/2015 09:28:15 - 29895 Okunma
TÜBİTAK ile Amerika Birleşik Devletleri National Institute of Health (NIH) arasında işbirliği uyarınca, ortak araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) projeleri desteklenmektedir. Bu kapsamda ikili işbirliği programı ikinci çağrı dönemi 28 Aralık 2015 tarihinde başlamış olup, müracaatlar 26 Şubat 2016 tarihinde sona erecektir.
Çağrı, Türk ve Amerikan bilim insanları arasındaki araştırma ortaklıklarından doğan başvuruları teşvik ederek uygun bütçeli tanı ve tedavi teknolojilerinin gelişmesiyle düşük ve orta seviye kaynak gerektiren tıbbi ihtiyaçların karşılanmasını amaçlamaktadır.
Çağrı kanser alanında yapılacak proje müracaatlarını kapsayacaktır.
Çağrı kapsamında gerçekleştirilebilecek örnek çalışma konuları aşağıda sıralanmıştır:
Bu çağrı kapsamında hedeflenen kanser hastalığına yönelik tasarlanan teknolojiler, aşağıda verilen çalışma konuları ile sınırlı olmamakla birlikte, sadece düşük veya orta seviye kaynak gerektiren cihaz ve ortak teknoloji geliştirilmesine yönelik başvurular teşvik edilmektedir.
- Terapi sonrası tekrarlamaların görüntülenmesi, tedaviye tepki ve iyileştirmenin gözlemlenmesi için çoklu araçların geliştirilmesi ve klinik öncesi araştırma modelleri,
- Klinik araştırma çabalarının desteklenmesi amacıyla dirençli hastalara yönelik çıktı raporlarının toplanmasını amaçlayan düşük bütçeli teknolojilerin geliştirilmesi,
- Kanserin erken tespiti, teşhisi, prognozu (kıyas) ve tedavisinin spesifikliğini ve hassasiyetini geliştirmeye yönelik görüntüleme teknolojilerinin geliştirilmesi,
- Ultrason teknolojisinin tıpta kullanımı
- Risk ve hayatta kalma (survival) değerlendirmelerine yönelik teknolojiler,
- Hastaların biyoörneklerinin toplanmasına, stabilazyonuna/korunmasına, taşınmasına ve ardından teşhislerine dair düşük maliyetli teknolojiler,
- Immunohistokimyasal teşhislerin kalitesini, isabetliliğini, tekrarlanabilirliğini ve güvenilirliğini geliştirmek için düşük bütçeli teknolojilerin geliştirilmesi,
- Minimal residual hastalıkların değerlendirilmesine yönelik düşük bütçeli teknolojilerin geliştirilmesi,
- Non-invazif ve minimal invazif teşhise yönelik düşük bütçeli teknolojilerin geliştirilmesi,
- Kanser tespiti ve tanısı için hasta başı testler (Point of care tests) ve ayırtaçların (reagent) geliştirilmesi,
- Tanıya ilişkin cihazlara yönelik ağ tabanlı ve mobil teknolojilerin geliştirilmesi-mHealth,
- Düşük kaynak gerektiren, düşük bütçeli tanı görüntüleme cihazlarının geliştirilmesi,
- İnvazif olmayan, veya minimal invazif görüntüleme, tespit ve tanı teknolojileri (örn. Düşük bütçeli görüntüleme, biosensörler ve mikroçip teknolojileri)
- Düşük bütçeli teşhis ve tahlil teçhizatının geliştirilmesi.
Ortak Ar-Ge projesi önermek isteyen Türk araştırmacıların, projeyi birlikte gerçekleştireceği Amerikalı araştırmacılar ile “proje ortağı” olarak anlaşmaları gerekmektedir.
Türkiye’deki proje ortaklarının, çağrı açıldığında başvuru sistemine yüklenecek olan proje öneri formunu doldurarak incelenmek üzere TÜBİTAK’a, ABD’li proje ortaklarının ise NIH’den temin edecekleri proje öneri formunu doldurarak NIH’e teslim etmeleri gerekmektedir. Tek taraflı başvurular kabul edilmemektedir.
Ortak projeler 2 yılı aşmayacak şekilde gerçekleşmekte, projeler bilim insanı ve bilgi değişimi yoluyla uygulanmaktadır.
Türkiye'den giden Türk bilim insanları ve uzmanların uluslararası seyahat giderlerinin yanı sıra konaklama masrafları ve ayrıca yeme içme masraflarını karşılamak üzere 100 ABD Doları karşılığı Türk Lirası gündelik TÜBİTAK tarafından ödenir. Çağrı kapsamında yurtdışı seyahat desteği, konaklama ve yeme-içme desteğinin yanı sıra Türk tarafına TÜBİTAK tarafından ayrıca araştırma desteği de verilmektedir.
NIH İkili İşbirliği Proje Çağrısı Sağlık